Що потрібно знати про охорону праці у навчальних закладах

Чи має бути у школі служба охорони праці? Як провести атестацію робочих місць у навчальному закладі? Аби дізнатися відповіді на ці та інші актуальні питання про організацію роботи з охорони праці у навчальному закладі, скористайтеся тематичною підбіркою статей за темою.

Тематична добірка статей із Довідника спеціаліста з охорони праці допоможе провести атестацію робочих місць за умовами праці, забезпечити протипожежний режим, організувати безпечний ремонт у закладі. У ній — поради від експертів, зразки документів та багато іншої важливої та актуальної інформації.

Охорона праці у навчальних закладах

Нові вимоги до навчання та перевірки знань із питань ОП працівників закладів освіти

Навчанню і перевірці знань підлягають усі без винятку працівники закладу освіти з урахуванням умов праці та їх діяльності (педагогічної, громадської тощо). Регулярність такого навчання — раз на три роки.

Де саме потрібно проходити навчання? Відповідь на це питання залежить від того, хто саме буде його проходити: керівник навчального закладу чи педагогчіний працівник. А також від того, чи викладає такий працівник питання безпечного ведення робіт і проводить інструктажі з охорони праці, безпеки життєдіяльності.

Хто та як перевіряє знання за результатами такого навчання, які документи оформлюють після його закінчення — читайте далі >>

Cлужба охорони праці у школі

У школі 128 працівників і понад 1000 учнів. Проте спеціаліста з охорони праці у цьому навчальному закдаді немає. Такий фахівець є лише у міському відділі освіти.

Чи має бути у школі служба охорони праці — підкаже головний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області Микола Федоренко.

Атестація робочих місць у навчальному закладі

Атестацію робочих місць у навчальному закладі здійснює атестаційна комісія. Її склад і повноваження визначає наказом керівник навчального закладу. Якщо у навчальному закладі є спеціаліст з охорони праці, він може входити до складу комісії та бути її головою.

Що потрібно знати про охорону праці у навчальних закладах Що входить до повноважень атестаційної комісії? Які документи вона складає під час проведення атестації?

Чи є навчальний заклад об’єктом підвищеної небезпеки

Об’єкт ідентифікують як потенційно небезпечний за наявності у його складі хоча б одного джерела небезпеки, яке може спричинити надзвичайну ситуацію об’єктового, місцевого, регіонального або державного рівнів. Дізнайтеся, яким нормативним актом встановлено Перелік основних джерел небезпеки, які притаманні потенційно небезпечним об’єктам, та про інші умови зарахування суб’єктів господарювання до об’єктів підвищеної небезпеки.

Скачайте Перелік робіт з підвищеною небезпекою у школі

Як оплачують працю та присвоюють категорію інженеру з ОП закладу освіти

У документі, який упорядковує умови оплати праці та затверджує схеми тарифних розрядів працівників навчальних закладів, посади інженера з охорони праці немає. Однак посадовий оклад такому працівнику встановлюють як фахівцю залежно від тарифного розряду за єдиною тарифною сіткою — у межах 7-10 тарифних розрядів.

Що потрібно знати про охорону праці у навчальних закладах Який розмір посадових окладів передбачений для цієї категорії працівників, дивіться у Таблиці.

Правила пожежної безпеки у навчальних закладах

В одній статті зібрано основні норми затверджених у 2016 році та досі чинних Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України. Також ви можете скачати два корисних додатки: Алгоритм дій при виникненні пожежі та Норми первинних засобів пожежогасіння для навчальних закладів та установ.

Ремонт у навчальному закладі

Для більшості ці слова звучать лячно. Будемо відверті: без фахової допомоги ремонт краще і не розпочинати. Експерти Довідника спеціаліста з охорони праці з радістю поділяться своїм досвідом, який допоможе організувати весь процес правильно та безпечно.

Нещасний випадок із працівником навчального закладу

Залежно від обставин настання нещасного випадку розслідування нещасних випадків у навчальних закладах можуть проводити різні комісії та за різними порядками. У статті «Розслідування нещасних випадків з працівниками навчальних закладів: крок за кроком» ви дізнаєтеся, якими нормативними документами користуватися у кожному випадку, хто відповідальний за правильне і своєчасне розслідування та облік нещасних випадків і отримаєте покроковий алгоритм для проведення розлідування.

Працівник навчального закладу відмовляється від медогляду. Що робити?

Працівники дошкільних і навчальних закладів обов’язково мають проходити профілактичні медичні огляди. Однак якими мають бути дії роботодавця, якщо працівник від медогляду відмовляється? Чи може він звільнити такого працівника? І якщо так, то за якою статтею? Читайте далі >>

Медогляди водіїв, охоронців закладів освіти

Чи повинні охоронці, водії, які працюють у закладі освіти, проходити медогляд? Чиїм коштом? У законодавстві містяться однозначні відповіді на ці питання. Детальніше — у статті з Довідника.

Щорічні додаткові відпустки працівників кухні у закладі освіти

До Списку, за яким надається щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, посади шеф-кухаря та підсобного робітника системи освіти не включено. Однак умови праці цих працівників аналогічні умовам праці кухаря. Чи можна встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги таким працівникам? Відповідь на це питання не така проста, як здається. У ситуації допомагає розібратися експерт.

Ці та інші корисні статті Ви знайдете у Довіднику спеціаліста з охорони праці.

Охорона праці у навчальних закладах



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді