V група з електробезпеки

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Від кваліфікації електротехнічного персоналу, його знань та навичок істотно залежить безпека при експлуатації та обслуговуванні електроустановок. Для електротехнічного персоналу встановлено п’ять кваліфікаційних груп з електробезпеки. У статті ми розглянемо вимоги до присвоєння V групи з електробезпеки.

Нормативне регулювання

Група електробезпеки — це показник фахового рівня працівника під час допуску до роботи з електроустановкою та по суті є індивідуальним дозволом для проведення робіт з обслуговування електроустановок.

Вимоги до присвоєння кваліфікаційних груп з електробезпеки визначено у Правилах безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Комітету по нагляду за охороною праці Мінпраці України від 09.01.1998 № 4 (НПАОП 40.1-1.21-98; далі — ПБЕЕС) та Правилах технічної експлуатації електроустановок споживачів (редакція наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 13.02.2012 № 91 (ПТЕЕС).

Мінімальний стаж роботи в електроустановках для присвоєння групи з електробезпеки

Відповідно до ПБЕЕС електротехнічними працівниками є особи, посада або професія яких пов’язана з обслуговуванням електроустановок, які склали іспит з Правил безпеки під час експлуатації електроустановок споживачів і мають групу з електробезпеки.

Працівники, посада або професія яких пов’язана з експлуатацією електротехнічної частини виробничого обладнання, обов’язки котрих не стосуються обслуговування його електроприводу, називаються електротехнологічними працівниками.

Розділи 2 ПБЕЕС і ПТЕЕС дозволяють присвоювати групу з електробезпеки працівникам після того, як вони пройдуть навчання та успішно складуть перевірку знань щодо технічної експлуатації електроустановок і охорони праці.

П’ята група допуску з електробезпеки

П’ята група з електробезпеки присвоюється працівникам, які знають:

  • всі схеми та обладнання своєї дільниці;
  • ПТЕ та правила технічної безпеки у загальній та спеціальній частинах та чим викликана та чи інша вимога правил;
  • будову електричних установок та вміти їх обслуговувати;
  • правила безпеки та правила допуску до роботи в електричних установках, спеціальні правила безпеки з тих видів робіт, які входять до кола їх обов’язків;
  • як організувати безпечне виконання робіт та здійснювати нагляд в електричних установках будь-якої напруги та надавати домедичну допомогу,

а також вміють навчати персонал інших груп правил безпеки і наданню домедичної допомоги потерпілому.

V група з електробезпеки Перевірте себе! Знайдіть на фото порушення вимог електробезпеки під час експлуатації розподільчих електромереж та за потреби перегляньте НПАОП, на які посилається експерт у статті з Довідника.

Згідно з додатком 1 до п. 2.1.3 ПБЕЕС для присвоєння 5 групи з електробезпеки електротехнічні працівники, адміністративно-технічні, інспектувальні, чергові, ремонтні та оперативно-ремонтні працівники з вищою технічною чи спеціальною електротехнічною середньою освітою повинні мати мінімальний стаж роботи в електроустановках з попередньою групою (тобто четвертою групою) не менше 6 місяців.

Працівники, які закінчили спеціалізовані ПТУ, повинні мати відповідний стаж не менше 12 місяців, а працівники без спеціальної освіти — 24 місяці.

Потрібно мати на увазі таке:

  • для присвоєння V групи з електробезпеки вимагається спеціальне навчання стосовно посади, яку займає працівник;
  • 5 група допуску з електробезпеки присвоюється електротехнологам у виняткових випадках;
  • стаж роботи та група з електробезпеки в електроустановках до 1000 В не враховується під час визначення мінімального стажу в електроустановках понад 1000 В.

Працівнику, який пройшов перевірку знань Правил, видається посвідчення, яке він зобов’язаний мати при собі під час роботи. Посвідчення видається комісією з перевірки знань підприємства після перевірки знань і є дійсним тільки після внесення відповідних записів. Воно засвідчує право на самостійну роботу в електроустановках на зазначеній посаді за фахом.

За відсутності посвідчення або у разі якщо у ньому прострочений термін перевірки знань, працівник до роботи не допускається.

Електробезпека
МИХАЙЛО ЧЕМЕРИСексперт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Як врятувати життя потерпілому й не наразитися на небезпеку самому? Скористайтеся порадами експерта


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді