Переведення особи з інвалідністю на іншу посаду

906

Запитання

Працівник бажає перевестися на іншу посаду з вищою оплатою на тому ж підприємстві. Чи можна відмовити в цьому через інвалідність?

Відповідь

image23

Шпаргалка: Як діяти роботодавцю, якщо МСЕК встановила працівнику інвалідність

Будь-яка дискримінація у сфері праці заборонена. Зокрема, йдеться про порушення принципу рівності прав і можливостей, а також пряме або непряме обмеження прав працівників на підставі інвалідності (згідно з ст. 21 Кодексу законів про працю України).

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» визначає недопустимими ситуації, коли з мотивів інвалідності відбувається: 

  • відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі;
  • звільнення за ініціативою адміністрації;
  • переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди.

Переведення особи з інвалідністю на іншу посаду Більше про звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

Єдиний можливий виняток — якщо медико-соціальна експертиза дійшла висновку, що стан здоров’я особи перешкоджає виконанню професійних обов’язків чи загрожує здоров’ю і безпеці праці інших, а також — якщо продовження чи зміна характеру та обсягу робіт загрожують погіршенню здоров’я особи з інвалідністю.

Водночас КЗпП передбачає, що обмеження прав працівників, які залежать від властивих певному виду робіт вимог (щодо віку, освіти, стану здоров’я, статі) або ж обумовлені необхідністю посиленого соціального та правового захисту деяких категорій осіб, не вважаються дискримінацією у сфері праці. Такі обмеження можуть бути встановлені КЗпП та іншими законами.

Тож, якщо особа з інвалідністю не має перешкод для роботи за висновком МСЕК, її звернення стосовно переведення має бути розглянуте.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2914

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2171

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13798

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69967

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91876