Робота у спеку: тривалість перерв для відпочинку

783

Запитання

Яку перерву встановити працівникам, якщо у робочому приміщенні спекотно та немає кондиціонерів?

Відповідь

Для профілактики перегрівання працівників влітку варто застосовувати різні технічні засоби. 

Як забезпечити сприятливий виробничий мікроклімат

Якщо ж такої можливості немає, технічних засобів, варто переглянути режим праці та відпочинку (відповідно до п.2.9 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми виробничих приміщень»).

Влітку оптимальна температура для роботи становить від 18 до 25 градусів (залежно від важкості роботи).

Якщо ж температура повітря перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв має становити не менш ніж 10 % робочого часу на кожні 2 градуси перевищення.  У разі, коли перевищений рівень не лише температури, а у відносної вологості (понад 75 %), перерва має становити щонайменше 20 % робочого часу.

Приміщення для відпочинку та прийому їжі має бути облаштовано з урахуванням вимог до оптимального мікроклімату. Це можуть бути кімнати або кабіни з кондиціонерами та обладнанням охолодження.

Крім того, слід подбати про відновлення водно-сольового балансу працівників. Для цього застосовують рідини з вітамінами, солями та мікроелементами.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
29696

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
13792

Тривалість робочого часу

Що таке нормальна тривалість робочого часу та в яких випадках встановлюється скорочена тривалiсть робочого часу, які норми тривалості робочого часу на 2023 рік? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
44239