Як безпечно експлуатувати кондиціонери

Автор
спеціаліст із пожежної безпеки, Київ
Самі по собі кондиціонери безпечні, але ними потрібно правильно користуватися. Тому перш ніж використовувати кондиціонер, обов’язково вивчіть інструкцію з експлуатації виробу.

Як встановлювати та експлуатувати кондиціонери, щоб запобігти пожежі, визначають Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом МВС від 30.12.2014 № 1417. Детальніше про основні вимоги правил — далі.

Як безпечно експлуатувати кондиціонери

Скачайте пам'ятку: Як запобігти пожежі під час використання кондиціонерів

Де встановити кондиціонер

Автономні моноблочні кондиціонери, а також автономні кондиціонери роздільного типу можна розташовувати в будівлях і приміщеннях різного призначення, крім приміщень, у яких не допускається рециркуляція.

Зовнішні блоки автономних кондиціонерів роздільного типу потужністю по холоду до 12 кВт можна розташовувати:

  • на незасклених лоджіях;
  • відкритих сходових клітках;
  • у критих переходах.

Яких вимог дотримувати під час монтажу кондиціонерів

Монтаж, підключення, прокладання мереж, улаштування електричного захисту на лініях, які живлять побутові кондиціонери, проводьте відповідно до вимог інструкції виробника.

Лінії живлення до кожного побутового кондиціонера забезпечте автономним пристроєм електричного захисту незалежно від наявності захисту на загальній лінії, яка живить групу кондиціонерів.

Переріз електропроводів, які живлять одинично встановлені побутові кондиціонери, повинен відповідати допустимому струмовому навантаженню, яке визначає паспорт на виріб.

Зовнішній простір і стіни будівлі навколо кондиціонерів потрібно розчистіть від гілок дерев, витких рослин та інших предметів і конструкцій із горючих матеріалів у радіусі не менше ніж 1,5 м.

Які вимоги до вентиляції і кондиціонування

Завдання роботодавця для збереження здоров’я працівників — створити на робочому місці оптимальні або допустимі мікрокліматичні умови. Комфортне самопочуття працівників забезпечують відповідним співвідношенням температури, відносної вологості та швидкості руху повітря.

Повітря у робочій зоні виробничих приміщень у цехах підприємств повинно відповідати вимогам Санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень, затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.99 № 42 (далі — Санітарні норми).

Нормалізацію несприятливих мікрокліматичних умов здійснюйте за допомогою комплексу заходів і способів, які включають: будівельно-планувальні, організаційно-технологічні, санітарно-технічні та інші заходи колективного захисту. Для профілактики перегрівань і переохолоджень працівників використовуйте засоби індивідуального захисту, медико-біологічні тощо.

Формовані параметри мікроклімату на робочих місцях досягайте насамперед за рахунок раціонального планування виробничих приміщень і оптимального розміщення в них устаткування з тепло-, холодо- та вологовиділеннями.

Для зменшення термічних навантажень на працівників передбачте максимальну механізацію, автоматизацію і дистанційне управління технологічними процесами та устаткованням.

У виробничих приміщеннях з надлишком (явного) тепла використовуйте природну вентиляцію (аерацію). Аераційні ліхтарі та шахти розташовуйте безпосередньо над основними джерелами тепла на одній осі. У разі неможливості або неефективності аерації встановлюють механічну загальнообмінну вентиляцію.

За наявності одиничних джерел тепловиділень оснастіть обладнання місцевою витяжною вентиляцією у вигляді локальних відсмоктувачів, витяжних зонтів тощо.

У замкнених і невеликих за об’ємом приміщеннях, як-от кабіни кранів, пости та пульти керування, ізольовані бокси, кімнати відпочинку тощо, при виконанні операторських робіт використовуйте системи кондиціонування повітря з індивідуальним регулюванням температури та об’єму повітря, що подається.

На кожному підприємстві повинна бути служба, що забезпечує нормальну та безперебійну роботу вентиляційних систем і їх ремонт.

Як безпечно експлуатувати кондиціонери Як часто проводити профілактичні огляди приміщень для вентиляційного устаткування, очисних пристроїв та інших елементів вентиляційних систем

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді