Деякі питання надання допомоги по вагітності та пологах з коштів ФСС з ТВП

Теми:

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить:

  • 126 календарних днів (70 — до пологів та 56 — після пологів);
  • 140 календарних днів (70 — до пологів та 70 — після пологів) у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей;
  • 180 календарних днів (90 — до пологів та 90 — після пологів) для жінок, віднесених до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Право на допомогу має також застрахована особа при усиновленні дитини протягом двох місяців з дня її народження (зазначеного у свідоцтві про народження). Ця допомога може бути виплачена за період з дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей, 90 календарних днів — для жінок, віднесених до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Законодавством передбачені деякі особливості надання допомоги по вагітності та пологах.

У разі надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період її перебування на «лікарняному», з дня настання відпустки даний «лікарняний» закривається і видається інший із зазначенням причини непрацездатності — «вагітність та пологи». При цьому, кожен із зазначених листків оплачується за відповідними нормами.

У випадках надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою не з вини працівниці, а також у період щорічної відпустки, без збереження заробітної плати, додаткової у зв’язку з навчанням або творчої, допомога надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається під час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога виплачується незалежно від допомоги по догляду.

Доцільно також зазначити, що допомога вагітній не залежить від страхового стажу та призначається у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу). У розрахунку на місяць вона не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

       Чернігівська міська виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46922

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30105

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47627

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді