Позачергове навчання з питань охорони праці посадових осіб можна проводити у формі семінарів

Держгірпромнагляд у листі від 04.08.2014 № 5960/0/8-02/6/14 розглянув питання порядку проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці.

Держгірпромнагляд у листі від 04.08.2014 № 5960/0/8-02/6/14 розглянув питання  порядку проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці.

У листі зазначено, що розділом 5 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, визначено основні норми щодо навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб.

Відповідно до пункту 5.7 позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

Посадові особи, у тому числі фахівці з питань охорони праці підприємств, де стався нещасний випадок (професійне отруєння) груповий або із смертельним наслідком, повинні протягом місяця пройти позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці в порядку, встановленому Типовим положенням, якщо комісією з розслідування встановлено факт порушення ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Таким чином, нормами Типового положення регламентовано умови, за яких повинно відбуватись позачергове навчання та перевірка знань посадових осіб.

Абзацом 3 пункту 5.7 передбачено, що таке позачергове навчання з метою ознайомлення з новими нормативно-правовими актами з охорони праці може проводитися у формі семінарів.

Окремої процедури щодо перевірки знань у разі проведення позачергового навчання нормами Типового положення не визначено.

Можливість застосування такої форми навчання, як семінар, передбачено законодавством, однак вимоги щодо навчання та здійснення перевірки під час проведення семінару, яке проводиться як позачергове навчання, повинно здійснюватись із дотриманням вимог Типового положення, встановлених для навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23682

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10547

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32693

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді