Заходи контролю під час воєнного стану хочуть скасувати

ДРС та Мінекономіки розробили законопроєкт, в якому пропонують ввести мораторій на перевірки підприємств під час воєнного стану

Як проходять комплексні перевірки стану охорони праці на підприємстві

Як проходять комплексні перевірки стану охорони праці на підприємстві

Державна регуляторна служба та Мінекономіки розробили проект Закону України «Про внесення змін Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Законопроект).

Законопроект передбачає:

  • абсолютний мораторій на проведення планових заходів контролю;
  • мораторій на позапланові заходи, до яких прирівняють рейдові, інспекційні та інші види перевірок. Такий мораторій зможуть скасувати у разі загрози безпеці людей або навколишнього середовища за рішенням КМУ по всій території або на окремих її частинах;
  • оперативний, спрощений та незалежний адміністративний порядок оскарження результатів позапланових заходів контролю;

У Законопроекті також визначені особливості функціонування інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) та статус розпочатих перевірок.

Відповідні зміни внесуть до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

Олена Петровська

За матеріалами ДРС

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
57037

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
42727

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
179

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80730

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді