Затверджено новий Перелік машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки

Уряд ухвалив відповідну постанову, яка набере чинності вже у березні.

Згідно з Законом України «Про охорону праці» роботодавці зобов’язані отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Оформлюємо наряд-допуск на виконання робіт. Зразки документів

Постановою КМУ від 03.02.2021 № 77 (далі — Постанова № 77) затверджено новий Перелік машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки та оновлено Переліки видів робіт підвищеної небезпеки і видів робіт підвищеної небезпеки, які виконують на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Крім того, у новій редакції виклали деякі пункти постанов «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» та «Про затвердження переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства»

Наводимо перелік ключових змін, передбачених Постановою № 77:

  • роботодавцеві видаватимуть дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А додатка 2, або на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою № 77);
  • виробникові або постачальникові машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки видаватимуть дозвіл на застосування машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою № 77, якщо інша форма оцінки його відповідності, яка є обов'язковою вимогою до нього, не встановлена технічними регламентами;
  • виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі Б додатка 2, експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б переліку, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою № 77, здійснюють на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Затверджено новий Перелік машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки Зверніть увагу! Також затверджено нову форму Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, видані до набрання чинності цією постановою, є чинними до внесення змін до них.

Джерело: Кабінет Міністрів України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
97

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5226

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді