Читайте в свіжому номері «Довідника спеціаліста з охорони праці»

№ 9/2017 «Довідника спеціаліста з охорони праці» опубліковано. Ознайомтеся з його матеріалами вже зараз

СЛОВО РЕДАКТОРА

НОВЕ У ЗАКОНОДАВСТВІ

Нова редакція Положення про розробку інструкцій із охорони праці вже набрала чинності. Дізнайтеся, яких змін зазнала процедура розробки та перегляду цього базового документа у сфері охорони праці

ПОЛОЖЕННЯ ПРО СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ

МАЛЯРНІ РОБОТИ

  1. Якими нормативними актами врегульовано вимоги безпеки під час виконання малярних робіт
  2. Кого допускати до малярних робіт
  3. Якими ЗІЗ забезпечувати малярів на будівництві

ЗАСТЕРІГАЄМО ВІД НЕХТУВАННЯ ЗІЗ

  1. До яких травм призводить нехтування засобами захисту під час виконання робіт на висоті
  2. Які порушення норм охорони праці можуть спричинити трагедію
  3. Як надати першу допомогу при травмах, отриманих внаслідок падіння з висоти

КОНСУЛЬТАЦІЯ ЕКСПЕРТА

Під час планової перевірки приватного сільськогосподарського підприємства інспектор виявив порушення Правил технічної експлуатації та охорони праці на стаціонарних, контейнерних і пересувних автозаправних станціях, затверджених наказом об’єднання «Укрнафтопродукт» від 01.04.1998 № 19. Ці правила обов’язкові для автозаправних станцій, які входять до сфери впливу об’єднання «Укрнафтопродукт». Чи правомірно інспектор послався на документ, який є внутрішнім документом об’єднання? Яким документом у таких випадках потрібно користуватися?

Із листа до редакції: «Адміністрація підприємства вважає, що підставою для проведення атестації робочих місць є тільки Списки № 1 і № 2, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. А як бути, якщо професії і посади передбачені Списком, що дає право на додаткову відпустку?»

Чи потрібно проходити навчання з електробезпеки працівникам ІТ-відділу, які періодично працюють у серверному приміщенні?

Із листа до редакції: «Мені 47 років. Півтора роки навчався в гірничому училищі, де отримав кваліфікацію «електрослюсар підземний». По закінченні навчання понад 10 років працював підземним електрослюсарем у вугільній шахті. На цій роботі отримав травму і майже 14 років я є інвалідом ІІІ групи внаслідок трудового каліцтва. Чи зараховують до підземного стажу час навчання в училищі та перебування на інвалідності (на інвалідності за станом здоров’я працюю не в шкідливих умовах)?»

ВИВЧАЄМО СУДОВУ ПРАКТИКУ

Підприємство уклало договір підряду з Антоном Антоненком, щоб той змонтував металоконструкції. Під час роботи сталася біда: інший працівник наїхав Антонові на ногу автонавантажувачем, через що Антон став інвалідом ІІ групи. Комісія з розслідування визнала нещасний випадок не пов’язаним із виробництвом. Однак потерпілий вирішив оскаржити таке рішення. Про те, як він захищав свої інтереси у суді, читайте далі

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ РОЗМІР ЗАРПЛАТИ

  1. Відпускні та лікарняні — із середнього заробітку
  2. Середній заробіток — нижчий за оклад

ПРОФІЛАКТИКА ВПЛИВУ ІНФРАЗВУКУ

  1. Що дві години працівники мають робити 20-хвилинну перерву і проводити її в ізольованому від шуму та інфразвуку приміщенні
  2. Забезпечте працівників спеціальними ЗІЗ
  3. Переводьте працівників на іншу роботу, якщо на медогляді у них зафіксували порушення через вплив ультразвуку

ЗАПИТАННЯ – ВІДПОВІДЬ

Чи можна посадову інструкцію інженера з охорони праці доповнити обов’язком контролювати дотримання норм екологічного законодавства? Чи ліпше оформити суміщення посад?

Приймаємо працівника на роботу з підвищеною небезпекою на випробувальний строк один місяць. При прийомі проводимо вступний та первинний інструктажі, а після випробувального строку направляємо працівника на медогляд та до навчального центру. Коли маємо провести стажування: після випробувального строку чи під час?

ОФІЦІЙНІ РОЗ’ЯСНЕННЯ

ТЕСТИ-МАЛЮНКИ

Знайдіть порушення нормативно-правових актів з охорони праці, яких припустилися персонажі, зображені на малюнку «Збирання урожаю»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді