Як відбирають підприємства для пожежних перевірок

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Періодичність перевірок Державної служби з надзвичайних ситуацій залежить від критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності. Детальніше про ці критерії — у статті.

 

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій, затверджені постановою Кабміну від 05.09.2018 № 715 (далі — Критерії).

Критерії відбору підприємств для перевірки пожежної безпеки

Яка відповідальність чекає на порушників вимог пожежної безпеки

Згідно з Постановою № 715 до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, належать:

  • вид об’єкта (приміщення, будівля, споруда, будинок, територія), що належить суб’єкту господарювання на праві власності, володіння, користування;
  • площа об’єкта;
  • максимальна розрахункова (проектна) кількість людей, які постійно або періодично перебувають на об'єкті;
  • умовна висота об’єкта (висота, яка визначається різницею позначок найнижчого рівня проїзду (установлення) пожежних автодрабин (автопідйомників) і підлоги верхнього поверху без урахування верхніх технічних поверхів, якщо на технічних поверхах розміщено лише інженерні обладнання та комунікації будинку);
  • наявність та масштаб небезпечних подій, надзвичайних ситуацій, які сталися на об’єкті протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
  • клас наслідків (відповідальності) під час будівництва об’єкта;
  • кількість порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, пов'язаних з експлуатацією або під час будівництва об’єкта та виявлених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду.

Підприємства зараховують до високого, середнього або незначного ступеня ризику за бальною системою. Сума балів, нарахованих за усіма критеріями, визначає ступінь ризику.

У 2022 році відповідно до Критеріїв перевірки пожежної безпеки ДСНС відбуватимуться з такою регулярністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо за результатами останньої перевірки у суб’єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, наступна планова перевірка такого суб’єкта господарювання буде проводиться не раніше ніж через установлений для відповідного ступеня ризику період, збільшений удвічі.  

Критерії відбору підприємств для перевірки пожежної безпеки Зверніть увагу! Це положення не застосовується до суб’єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику.

Суб’єкту господарювання варто підготуватися до візиту контролерів з ДСНС.

Опануйте новий курс від Вищої школи Охорони праці та отримайте знання від експертів у галузі пожежної безпеки, які допоможуть не наразитися на штрафи під час перевірки.

Пройти навчання з питань пожежної безпеки

Пройти навчання з питань пожежної безпеки

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності, що підлягає ліцензуванню

Кабмін постановою від 05.09.2018 року № 716 (далі — Постанова № 716) також встановив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності, що підлягає ліцензуванню, у сфері надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення.

Згідно з документом до таких критеріїв належать:

  • строк провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення;
  • види господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення;
  • кількість допущених суб’єктом господарювання порушень вимог ліцензійних умов, виявлених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
  • відсоток працівників (керівників і виконавців робіт (послуг) протипожежного призначення) мінімальної кількості, передбаченої ліцензійними умовами, працевлаштованих суб’єктом господарювання за основним місцем роботи;
  • відсоток обладнання, пристроїв, вимірювального обладнання та засобів вимірювальної техніки, призначених для надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення, передбачених ліцензійними умовами, що належать суб’єкту господарювання на праві власності.

Постановою № 716 встановлено систему балів, за якими підприємства зараховують до високого, середнього або незначного ступеня ризику.

 

Сума балів, нарахованих за усіма критеріями, визначає ступінь ризику.

 

Документом також встановлено таку періодичність перевірок ДСНС :

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п'ять років.

Наступна перевірка відповідного суб’єкта господарювання здійснюється з періодичністю, що залежить від нарахованої суми балів.

Якщо за результатами останнього планового заходу державного нагляду (контролю) не виявлено суттєвих порушень вимог ліцензійних умов, наступна планова перевірка такого суб'єкта господарювання проводиться не раніше ніж через установлений для відповідного ступеня ризику період, збільшений у 1,5 рази (крім суб’єктів, віднесених до високого ступеня ризику).

Критерії відбору підприємств для перевірки пожежної безпеки  Скачайте План перевірок ДСНС на 2022 рік

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді