Розслідування нещасного випадку з роботодавцем

Порядок розслідування нещасного випадку, якщо потерпілий — роботодавець, має свої нюанси. Адже роботодавець не може бути одночасно потерпілим, головою комісії з розслідування нещасного випадку на підприємстві та особою, яка затверджує акт за формою Н-1. Як діяти в такому випадку — далі у статті.

Нещасний випадок на виробництві: яку документацію оформити

Загальна інформація про розслідування нещасних випадків

Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затверджено постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337). Згідно з Порядком, якщо на підприємстві достатня кількість працівників, щоб створити комісію, розслідування організовує керівник підприємства.

До складу комісії з розслідування входять:

  • керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії);
  • представник робочого органу Фонду соціального страхування України;
  • представник первинної організації профспілки (у разі її відсутності — уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці);
  • інші представники підприємства, посадові особи органів Держпродспоживслужби, ДСНС (у разі потреби та за відповідним погодженням).

Зверніть увагу, до складу комісії не може входити безпосередній керівник потерпілого.

Отже, роботодавець не може бути головою комісії з розслідування нещасного випадку на підприємстві.

Якщо нещасний випадок стався з працівником фізичної особи — підприємця або підприємства, де немає необхідної кількості працівників, щоб створити комісію, розслідування проводить комісія, створена підприємством чи фізичною особою — підприємцем за місцем настання нещасного випадку.

Обліковує такі нещасні випадки і вживає заходів, щоб запобігти аналогічним випадкам, підприємство, фізична особа — підприємець, працівником якого є потерпілий.

Як розслідують нещасний випадок із роботодавцем

Комісія підприємства не може розслідувати нещасний випадок, що стався з роботодавцем, який є відповідальною особою за охорону праці. Адже роботодавець не може одночасно бути потерпілим, головою комісії та особою, яка затверджує акт за формою Н-1. Розслідувати такі нещасні випадки можна трьома способами.

Перший — керівник підприємства приймає на роботу особу, на яку покладає функції з охорони праці, призначає її головою комісії; розслідування нещасного випадку проводять в установленому порядку.

Другий — керівник підприємства подає заяву — як особа, потерпіла внаслідок нещасного випадку; за нею проводять спеціальне розслідування за участю представника уповноваженого органу чи наглядової ради підприємства або місцевої держадміністрації чи органу місцевого самоврядування. Такий порядок дій є єдино можливим у разі ліквідації підприємства.

Третій — суд встановлює факт нещасного випадку; розслідування проводять за судовим рішенням за заявою роботодавця.

Якщо факт нещасного випадку встановлено у судовому порядку і нещасний випадок не підлягає спеціальному розслідуванню, розслідування організовує підприємство, де стався такий випадок, або його правонаступник у разі реорганізації цього підприємства.

У разі ліквідації підприємства без правонаступника розслідування всіх нещасних випадків, факт яких встановлено у судовому порядку, проводить спеціальна комісія. Хто входить до її складу, визначає п. 15 Порядку № 337.

Обліковує такі нещасні випадки і вживає заходів, щоб запобігти аналогічним випадкам, підприємство, де стався нещасний випадок, або його правонаступник у разі реорганізації цього підприємства чи робочий орган Фонду, якщо підприємство ліквідовано без правонаступника (п. 29 Порядку № 337).



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді