Типові норми видачі спецодягу в будівництві

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Роботи на будівництві належать до категорії небезпечних, тому роботодавці мають приділяти належну увагу питанню забезпечення працівників цієї галузі засобами індивідуального захисту. Які існують норми безплатної видачі спецодягу в будівництві — читайте далі.

Коли безпеку робіт не можуть забезпечити конструкція і розміщення засобів виробництва, організація виробничих процесів, проєктно-технологічні рішення та засоби колективного захисту, необхідно застосовувати засоби індивідуального захисту.

Засоби індивідуального захисту: як обрати та використовувати

Нормативне регулювання

Працівників, зайнятих у будівельному виробництві, забезпечують ЗІЗ відповідно до Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України від 17.05.2004 № 126 (далі — Норми № 126).

Документ поширюється на організації та підприємства (незалежно від форм власності та підпорядкування), що виконують підрядним або господарським способом будівельні, монтажні, ремонтно-будівельні, дорожньо-будівельні, електромонтажні, сантехнічні, налагоджувальні, спеціальні роботи, а також роботи з будівництва метрополітенів, тунелів та підземних споруд спеціального призначення тощо.

ЗІЗ для будівельників

З урахуванням погодних факторів спецодяг поділяється на зимовий і літній. Зимовий спецодяг для будівельників складається з курток, жилетів та штанів на утеплювачі, трикотажних светрів, морозостійких рукавичок, зимових черевиків або чобіт тощо. Взимку працівникам під каску додатково видається підшоломник.

У комплект літнього одягу входять штани, жилет, комбінезон, літні черевики, куртка з х/б тканини, прогумовані фартухи тощо. Асортимент може відрізнятися залежно від посади працівника, характеру й умов робіт, клімату конкретної місцевості.

Видачу працівникам і повернення засобів індивідуального захисту обліковують в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ.

Слід зазначити, що порушення встановлених нормативних вимог щодо забезпечення працівників ЗІЗ є порушенням законодавства про охорону праці й може призвести до накладання на винних осіб штрафних санкцій.

Контроль за правильністю та своєчасністю забезпечення працівників засобами індивідуального захисту на підприємствах здійснюється органами державного нагляду за охороною праці та службою охорони праці відповідних підприємств. Громадський контроль здійснюється трудовими колективами через обраних ними уповноважених осіб та професійними спілками в особі своїх виборних органів.

Виконуйте норми безплатної видачі спецодягу в будівництві — і ви не лише захистите своїх працівників, а й уникнете штрафів.

Розрахуйте норми безплатної видачі ЗІЗ за допомогою нашого сервісу



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді