Передрейсовий інструктаж водіїв

Автор
заступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» із питань охорони праці та безпеки руху, Київ
Передрейсовий інструктаж для водіїв проводиться за програмою, яку затверджує керівник підприємства. Дізнайтеся, коли проводять цей вид інструктажу та скачайте зразок оформлення наказу про затвердження програми проведення передрейсового інструктажу для водіїв.

наказ про затвердження програм інструктажів із безпеки руху

Перейти до наказу

Проведення інструктажів та стажування водіїв колісних транспортних засобів здійснюється згідно з Порядком, затвердженим наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 05.08.2008 № 975 (далі — Порядок № 975). Документ поширюється на автомобільних перевізників незалежно від організаційно-правових форм та форм власності, колісні транспорті засоби яких беруть участь у дорожньому русі.

Організація і проведення інструктажів та стажування водіїв, їх облік покладаються на службу безпеки дорожнього руху підприємства або на особу, яка виконує функції такої служби. Якщо підприємство не має можливості самостійно забезпечити проведення інструктажів та стажування водіїв, воно повинно укласти договір щодо надання відповідних послуг із компетентним суб’єктом господарської діяльності.

Порядком визначено 5 видів інструктажів, які проводяться з метою підвищення кваліфікації та професійного рівня водіїв, отримання ними необхідних знань і навичок з питань забезпечення безпеки дорожнього руху, зокрема це: вступний, первинний, передрейсовий (цільовий), періодичний (повторний) і позаплановий (спеціальний) інструктажі.

Скачайте програми інструктажів, розроблені експертом

Кожен вид інструктажу проводять у певні строки.

Заборонено допускати водіїв до роботи, якщо вони не пройшли інструктажі з безпеки дорожнього руху.

Коли проводять передрейсовий інструктаж

Передрейсовий інструктаж водіїв проводиться перед виїздом на лінію (маршрут) з водіями колісних транспортних засобів, які виконують перевезення груп дітей, направляються вперше на міжміські перевезення пасажирів чи вантажів або залучаються до робити з подолання наслідків надзвичайних ситуацій чи стихійних лих.

Його проводять згідно із затвердженою програмою з урахуванням особливостей перевезень, маршруту руху, а також нормативних документів підприємства. Зокрема, водію роз’яснюються:

  • особливості маршруту;
  • погодні умови;
  • особливості вантажу, що впливають на безпеку руху, з урахуванням вимог Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів (наказ МВС України від 04.08.2018 № 656);
  • особливості перевезень груп дітей;
  • особливості керування колісними транспортними засобами за умов надзвичайних ситуацій, аварій та стихійних лих тощо.
Програма передрейсового інструктажу, строки його проведення затверджуються керівником підприємства. Крім того, керівник визначає осіб, які мають його проходити.

Хто проводить передрейсовий інструктаж

Порядком № 975 передбачено, що передрейсовий інструктаж для водіїв проводять або у кабінеті безпеки дорожнього руху, або в диспетчерській підприємства. Його можуть проводити такі фахівці:

  • спеціалісти служби безпеки дорожнього руху;
  • особа, на яку покладено виконання функцій служби безпеки дорожнього руху;
  • керівник підприємства;
  • інші кваліфіковані спеціалісти підприємства.

Факт проходження водієм інструктажу фіксується в Журналі реєстрації інструктажів з безпеки руху і в дорожньому листі штампом «Інструктаж проведено», із зазначенням часу, дати та підпису осіб, які його проводили.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді