Нещасний випадок: покарання за неповідомлення

349

Запитання

Чи оштрафують роботодавця, якщо він не встиг вчасно повідомити про нещасний випадок?

Відповідь

Як проводити спеціальне розслідування нещасних випадків

Держпраці дає таке визначення прихованого нещасного випадку:

Прихований нещасний випадок — той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомили у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

За порушення встановленного порядку повідомлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, про нещасний випадок на виробництві, передбачено адміністративну відповідальність — штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (для посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, і фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю).

Крім того, слід пам'ятати, що Закон України «Про охорону праці» покладає повну відповідальність за створення належних, безпечних і здорових умов праці, соціальний захист працівників та повне відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на роботодавця.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
8544

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80645

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63845

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

У разі настання нещасних випадків, які завдали шкоди робітникам або іншим людям, роботодавець зобов’язаний вжити всіх зусиль для організації неупередженої та повної перевірки обставин таких подій. У статті розповідаємо не лише про загальну процедуру розслідування нещасних випадків, а й про те, як провести розслідування в умовах воєнного стану.
133040