Критерії вибору вогнегасника
Кожне підприємство має бути оснащене вогнегасниками. Який тип обрати? Скільки їх має бути? На що потрібно звертати увагу під час огляду вогнегасників? Скористайтеся порадами експерта, аби не припуститися помилки.
Скачати Журнал обліку вогнегасників
Під час пожежі у приміщенні з’являється значне задимлення та висока температура. Вогнегасник потрібно застосовувати відразу ж, коли виникло загоряння. Тип вогнегасника залежить від класу пожежі.
Нагадаємо, які бувають класи пожеж.
А — горіння твердих матеріалів, зазвичай органічного походження, під час якого, як правило, утворюються тліючі вуглини;
В — горіння рідин або твердих речовин, які переходять у рідкий стан;
С — горіння газів;
D — горіння металів;
F — горіння речовин, які використовують, щоб приготувати їжу, і які містяться у кухонних приладах.
Ви маєте це знати!
Перед гасінням потрібно обов’язково знеструмити електрообладнання, що перебуває в зоні пожежі та поблизу неї.
При виборі типу та кількості вогнегасників потрібно зважати на такі критерії:
- категорія виробничого та складського приміщення за вибухопожежною і пожежною небезпекою;
- клас можливої пожежі;
- придатність вогнегасника для гасіння пожежі певного класу та відповідність умовам його експлуатації.
Всі критерії ви знайдете у новій статті з Довідника Вогнегасники на підприємстві: як обрати й експлуатувати
Чи знаєте ви, який вогнегасник найбільш універсальний?
Як організувати експлуатацію вогнегасників
Незалежно від того, про кого йдеться — суб’єкта господарювання чи орендаря, вони зобов’язані:
- дотримуватися вимог нормативних документів у сфері пожежної безпеки;
- проводити своєчасні огляди та технічне обслуговування вогнегасників;
- утримувати вогнегасники у справному стані;
- не допускати, щоб вогнегасники використовували не за призначенням;
- проходити теоретичне навчання та практичне відпрацювання навичок застосування вогнегасників.