Працівник має посвідчення стропальника, але ніколи ним не працював: чи можна допустити до роботи

На підприємстві один різальник металу має посвідчення про проходження спеціального навчання трирічної давності на стропальника, але стропальником ніколи не працював. Другий різальник металу має посвідчення на стропальника, але стропальником працював 1 рік на іншому підприємстві після отримання посвідчення. Чи можна цим працівникам провести перевірку знань з питань охорони праці у комісії підприємства та допустити їх до роботи стропальниками?

Відповідно до пункту 4.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (далі — Типове положення), працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, або там, де є потреба в професійному доборі, проходять щороку спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

В обох випадках, зазначених у запитанні, стропальники обов’язково повинні пройти спеціальне навчання на підприємстві або у спеціалізованому навчальному закладі. Без проходження спеціального навчання перевірка знань комісією підприємства з перевірки знань з питань охорони праці та допуск до самостійної роботи буде вважатися порушенням.

Слід зазначити, що Типовим положенням не передбачено перевірку знань нормативно-правових актів з питань охорони праці (у т. ч. повторну) комісією без проходження спеціального навчання. Однак законодавством передбачено й інші вимоги. Наприклад, згідно з підпунктом 5.3.17 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 14.02.2007 № 71, позачергова перевірка знань з охорони праці проводиться у разі перерви у роботі за спеціальністю понад 6 місяців. Відповідно до пункту 3.2 Положення про спеціальну підготовку і навчання з питань технічної експлуатації об’єктів електроенергетики, затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.02.2004 № 75 (ГНД 34.12.102-2004), працівники енергетики проходять спеціальну підготовку в разі переведення на іншу роботу, що потребує додаткових знань з питань технічної експлуатації або додаткових практичних навичок, а також у разі перерви у роботі на займаній посаді (професії) понад 1 рік.

Щодо строку дії посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, то Типовим положенням такого строку не встановлено, а також не передбачено кількість аркушів для розділу «Відомості про періодичну перевірку знань» цього посвідчення. На практиці у разі заповнення всіх граф цього розділу до посвідчення може бути додано вкладку. 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді