Чи потрібні дозвільні документи на експлуатацію генераторів

828

Запитання

Чи отримувати дозвільні документи на експлуатацію бензинових і дизельних генераторів?

Відповідь

Роботодавець повинен отримати дозвіл або подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (далі — декларація) на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Так скеровує стаття 21 Закону про охорону праці

Як експлуатувати генератори безпечно для екології

Щоб отримати документи дозвільного й декларативного характеру, необхідно керуватися Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженим постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107 (далі — Порядок № 1107), а також Переліком машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженим постановою КМУ від 03.02.2021 № 77 (далі — Перелік № 77). 

Згідно з вимогами законодавства роботодавець:

  • отримує дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені в групі А додатка 2 до Порядку № 1107 та експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі А Переліку № 77;
  • подає декларацію на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені в групі Б додатка 2 до Порядку № 1107 та експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б Переліку № 77. 

 Чи потрібні дозвільні документи на експлуатацію генераторів Скачайте шпаргалку як користуватися генератором, щоб уникнути пожежі

Оскільки бензинові та дизельні генератори підпадають під наведене вище визначення, то для їх експлуатації потрібно подати декларацію.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47517

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про встановлення доплат за несприятливі умови праці

Наказ про доплату за шкідливі умови праці допоможе встановити доплату за шкідливі умови праці, підтверджені під час атестації робочих місць за умовами праці. Скачайте зразок наказу про доплату за шкідливі умови праці.
13222

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50867