Уряд збільшив розміри грошового забезпечення військовослужбовців та компенсації сім’ям загиблих

Ще минулого року уряд планував збільшити у 2022 році грошове забезпечення військовослужбовцям. Президент України підписав відповідний Указ. Кабміну спільно з Мінфіном та профільним парламентським комітетом вдалося знайти необхідне фінансування та підняти зарплати захисників і захисниць України до рівня середньої по країні.

Уряд збільшив розміри грошового забезпечення військовослужбовців та компенсації сім’ям загиблих

Скачайте зразок наказу про призов резервістів

Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ з 1 березня 2022-го

З 1 березня 2022 року військовослужбовцям ЗСУ підняли грошове забезпечення. Абсолютно всім військовим, хто ще не отримав підвищення цього року, зарплату підвищать на 30%. Зокрема, встановлять щомісячні премії, збільшать надбавки за особливості проходження військової служби.

Якщо збільшення грошового забезпечення після врахування усіх доплат все-таки буде меншим за 30%, командири зобов’язані збільшити розмір щомісячної премії до досягнення зазначеного показника зростання.

Виплати учасникам бойових дій

На період воєнного стану військовослужбовцям та працівникам інших відомств безпеки щомісяця додатково виплачуватимуть 30 тис. грн. Це передбачає постанова КМУ «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» від 28.02.2022 № 168 (далі — Постанова № 168).

Уряд збільшив розміри грошового забезпечення військовослужбовців та компенсації сім’ям загиблих Чи штрафуватимуть бізнес за порушення законодавства, скоєні під час воєнного стану

Виплати отримають:

  • військові ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військових прокурорів Офісу Генерального прокурора;
  • працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Служби судової охорони;
  • керівництво управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських.

Строковикам додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн не виплачуватимуть. Натомість тим із строковиків, які безпосередньо беруть участь у бойових діях або в заходах з «національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії» в районах таких заходів, розмір виплат держава збільшила до 100 тис. грн в розрахунку на місяць пропорційно до часу участі в таких заходах. На відміну від загального збільшення виплат, це рішення стосується і військових строкової служби.

Кошти виплачуватимуть за наказами командування.

Шпаргалка: Як діяти, якщо виявили підозрілий предмет

Як діяти, якщо виявили підозрілий предмет

Компенсація сім’ям загиблих

Сім’ям загиблих військових та інших службовців уряд виплачуватиме 15 млн грн. Цю суму розподілять між всіма отримувачами за нормами законодавства про захист військових та їхніх сімей.

Якщо сім’я загиблого одночасно має право отримати одноразову грошову допомогу, яку передбачає Постанова № 168, та одноразову грошову допомогу чи компенсаційну виплату, що встановлюють інші акти законодавства, держава виплатить одну з них за вибором родичів загиблого.

Кабмін доручив Мінфіну збільшити видатки бюджетних коштів, щоб реалізувати це рішення.

Джерело: редакція «Експертус Охорона праці»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді