Уряд збільшив розміри грошового забезпечення військовослужбовців та компенсації сім’ям загиблих

Ще минулого року уряд планував збільшити у 2022 році грошове забезпечення військовослужбовцям. Президент України підписав відповідний Указ. Кабміну спільно з Мінфіном та профільним парламентським комітетом вдалося знайти необхідне фінансування та підняти зарплати захисників і захисниць України до рівня середньої по країні.

Уряд збільшив розміри грошового забезпечення військовослужбовців та компенсації сім’ям загиблих

Скачайте зразок наказу про призов резервістів

Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ з 1 березня 2022-го

З 1 березня 2022 року військовослужбовцям ЗСУ підняли грошове забезпечення. Абсолютно всім військовим, хто ще не отримав підвищення цього року, зарплату підвищать на 30%. Зокрема, встановлять щомісячні премії, збільшать надбавки за особливості проходження військової служби.

Якщо збільшення грошового забезпечення після врахування усіх доплат все-таки буде меншим за 30%, командири зобов’язані збільшити розмір щомісячної премії до досягнення зазначеного показника зростання.

Виплати учасникам бойових дій

На період воєнного стану військовослужбовцям та працівникам інших відомств безпеки щомісяця додатково виплачуватимуть 30 тис. грн. Це передбачає постанова КМУ «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» від 28.02.2022 № 168 (далі — Постанова № 168).

Уряд збільшив розміри грошового забезпечення військовослужбовців та компенсації сім’ям загиблих Чи штрафуватимуть бізнес за порушення законодавства, скоєні під час воєнного стану

Виплати отримають:

  • військові ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військових прокурорів Офісу Генерального прокурора;
  • працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Служби судової охорони;
  • керівництво управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських.

Строковикам додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн не виплачуватимуть. Натомість тим із строковиків, які безпосередньо беруть участь у бойових діях або в заходах з «національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії» в районах таких заходів, розмір виплат держава збільшила до 100 тис. грн в розрахунку на місяць пропорційно до часу участі в таких заходах. На відміну від загального збільшення виплат, це рішення стосується і військових строкової служби.

Кошти виплачуватимуть за наказами командування.

Шпаргалка: Як діяти, якщо виявили підозрілий предмет

Як діяти, якщо виявили підозрілий предмет

Компенсація сім’ям загиблих

Сім’ям загиблих військових та інших службовців уряд виплачуватиме 15 млн грн. Цю суму розподілять між всіма отримувачами за нормами законодавства про захист військових та їхніх сімей.

Якщо сім’я загиблого одночасно має право отримати одноразову грошову допомогу, яку передбачає Постанова № 168, та одноразову грошову допомогу чи компенсаційну виплату, що встановлюють інші акти законодавства, держава виплатить одну з них за вибором родичів загиблого.

Кабмін доручив Мінфіну збільшити видатки бюджетних коштів, щоб реалізувати це рішення.

Джерело: редакція «Експертус Охорона праці»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді