Наряд на виконання робіт із пестицидами й агрохімікатами

Автор
головний спеціаліст відділу нагляду в АПК та СКС департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці
Працівник перед початком роботи з пестицидами й агрохімікатами має отримати наряд на виконання робіт із пестицидами й агрохімікатами. Дізнайтеся докладніше про документ та скачайте бланк наряду і приклад його заповнення, розроблені для вас експертом.

Як безпечно використовувати пестициди й агрохімікати

Пестициди й агрохімікати можуть негативно впливати на працівників. Тож на підприємстві необхідно організувати безпечне транспортування, зберігання і використання цих небезпечних речовин.

Пестициди використовують, щоб знищити, регулювати та припинити розвиток шкідливих організмів, які уражають рослини, тварин, людей і пошкоджують матеріальні цінності. Їх також застосовують для боротьби з гризунами, бур’янами, деревною, чагарниковою рослинністю, засмічувальними видами риб. Ці токсичні речовини сприяють скороченню втрат у сільському та лісовому господарстві, деревообробній промисловості тощо.

Агрохімікати використовують, щоб підвищити родючість ґрунтів, врожайність сільськогосподарських культур та поліпшити якість рослинницької продукції.

Особи, які транспортують, зберігають, застосовують пестициди й агрохімікати, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із ними (далі — допуск). Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами КМУ затвердив постановою від 18.09.1995 № 746. Допуск видають державні інспекції захисту рослин областей, районів за встановленою формою.

Організатори робіт видають працівникам, що мають допуск, наряд на виконання роботи з пестицидами й агрохімікатами. Перед початком роботи працівники проходять інструктаж на робочому місці щодо заходів безпеки, запобігання забрудненню залишками пестицидів і агрохімікатів продукції, навколишнього середовища, а також із надання домедичної допомоги у разі отруєння, аварії.

Пестициди, агрохімікати можна використовувати лише під наглядом керівника робіт. Виконувати роботу з пестицидами й агрохімікатами особам, які не мають допуску, заборонено.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді