Суспільно корисні роботи під час воєнного стану

1224

Запитання

Кого можна залучати до суспільно корисних робіт?

Відповідь

image70

Як організувати роботи з підвищеною небезпекою під час воєнного стану

Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану № 753 був затверджений постановою Кабінету Міністрів України. Цей нормативний акт (п. 3) дає таке визначення:

Суспільно корисні роботи — види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення.

Для виконання таких робіт здебільшого не потрібна професійна підготовка. Також суспільно корисні роботи в жодному разі не можуть бути пов'язані з діяльністю задля одержання прибутку.

Суспільно корисні роботи під час воєнного стану Скачайте інструкцію з охорони праці під час розбирання будівель і споруд

Залучати до суспільно корисних робіт можуть такі категорії осіб:

  • зареєстровані безробітні та інші незайняті особи (сюди входять і ВПО);
  • працівники підприємств, що працюють в умовах воєнного стану, якщо такі особи не залучені до виконання мобілізаційних завдань та не зараховані до складу об’єктових формувань цивільного захисту (це відбувається у порядку переведення за погодженням з керівництвом);
  • особи, зайняті в особистому селянському господарстві;
  • студенти вищих та професійно-технічних навчальних закладів;
  • особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Загалом же залучати можна усіх працездатних осіб, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи (зокрема й тих, хто не підлягає призову). Винятком є лише працівники, залучені до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення та заброньовані за підприємствами. Це правило закріплює п. 5 Порядку.

Важливо пам'ятати, що під час залучення до суспільно корисних робіт з кожним працівником слід укласти строковий трудовий договір. Попереднє місце роботи зберігається за працівниками.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
25

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23687

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10549

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32699